Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τεχνολογία Α' Γυμνασίου - Σχετικά Με Τον Υπολογιστή (ENIAC)

Χρησιμότητα του υπολογιστή.

Οι υπολογιστές μας δίνουν τη δυνατότητα να γράφουμε γρήγορα και με ευκολία κάποιες πληροφορίες που μας είναι χρήσιμες και δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε στο μυαλό μας. Επίσης μας βοηθάει στο να λύνουμε γρηγορότερα δύσκολες εξισώσεις και πράξεις στα μαθηματικά .
Οι υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο με το οποίο μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ ανθρώπων όλου του κόσμου ταχύτατα στέλνοντας μηνύματα και πληροφορίες. Σε αυτό συμβάλουν και οι δορυφόροι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά αυτών των μηνυμάτων. Μέσω διαδικτύου μπορούμε να αγοράζουμε κάποια προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, παραγγέλνοντας τα με ένα κλικ .

Επιπτώσεις του υπολογιστή στο περιβάλλον.

Ο υπολογιστής μπορεί να μην έχει μεγάλες επιπτώσεις για το περιβάλλον ,εκτός από το ότι καίει ρεύμα, αλλά έχει προς τον άνθρωπο.
Ο υπολογιστής εκπέμπει αρκετή ακτινοβολία ώστε να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια μας ή όταν η οθόνη τρεμοπαίζει τα κουράζει. Επίσης μπορεί να βλάψει την όρασή μας ανάλογα σε ποια θέση βρίσκεται η οθόνη και πόση ώρα χρησιμοποιούμαι τον υπολογιστή.
Τα υλικά του υπολογιστή είναι ανακυκλώσιμα και μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε σε ιδικούς κάδους ανακύκλωσης ή σε καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών. 


Λειτουργία.

Ο ENIAC είχε περισσότερες από 18.000 λυχνίες κενού και 1500 ηλεκτρονόμους. Ζύγιζε 30 τόνους και κατελάμβανε 63 τετραγωνικά μέτρα χώρο. Κατανάλωνε 140 κιλοβάτ ισχύ.
Από αρχιτεκτονικής πλευράς, είχε 20 καταχωριστές (accumulators), κάθε ένας από τους οποίους μπορούσε να αποθηκεύσει έναν αριθμό, του δεκαδικού συστήματος, των 10 ψηφίων. Μία ομάδα από 10 λυχνίες αναπαριστούσε κάθε ένα από τα δέκα ψηφία. Σε κάθε στιγμή, μία μόνο λυχνία βρισκόταν σε κατάσταση λειτουργίας, αναπαριστώντας έτσι την τιμή που αποκτούσε κάθε ένα από τα δέκα ψηφία του αριθμού.
Ο προγραμματισμός του γινόταν με τη ρύθμιση 6.000 διακοπτών πολλών θέσεων και με την σύνδεση ενός πλήθους υποδοχών με καλώδια (βραχυκυκλωτές). Αυτό αποτελούσε και το μεγάλο του πρόβλημα καθώς έπρεπε να προγραμματίζεται με το χέρι, ανοιγοκλείνοντας διακόπτες και βραχυκυκλώνοντας τις υποδοχές με τα συνδετικά καλώδια. Όμως, ήταν σημαντικά ταχύτερος από οποιοδήποτε άλλον ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή της εποχής του, καθώς μπορούσε να εκτελέσει 5.000 προσθέσεις ανά δευτερόλεπτο.
 
Η ιστορία του υπολογιστή.

Ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) ήταν ο πρώτος υπολογιστής που κατασκευάστηκε γύρω στο 1945.
Ο ENIAC σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία των John Mauchly, Καθηγητή Φυσικής και John Presper Eckert, έναν από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.
Εκείνη την εποχή ο στρατός είχε ανάγκη από αριθμομηχανές.
Γνωρίζοντας το αυτό ο Mauchly κατέθεσε πρόταση ζητώντας τους χρηματοδότηση για την κατασκευή της μηχανής που είχε φανταστεί. Η πρόταση έγινε δεκτή και το συμβόλαιο υπογράφτηκε στις 5 Ιουνίου του 1943.
O ENIAC χρησιμοποιήθηκε για προβλήματα σε τομείς όπως η ατομική ενέργεια και η βαλλιστική. Η πρώτη του αποστολή ήταν να εκτελέσει περίπλοκους υπολογισμούς για τον έλεγχο της δυνατότητας κατασκευής της βόμβας υδρογόνου. Έκλεισε στις 9 Νοεμβρίου, 1946 για αναβάθμιση μνήμης και συντήρηση και μεταφέρθηκε στο Aberdeen Proving Ground, στην πολιτεία Μέριλαντ, το 1947. Εκεί στις 29 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, τέθηκε σε λειτουργία και συνέχισε να λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι την 11:45 μ.μ. στις 2 Οκτωβρίου του 1955 . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: