Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Τεχνολογία Β' Γυμνασίου - Γραμμή Παραγωγής Μιας Τηλεοπτικής Εκπομπής


                           ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΙΑΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

Ø      Λαμβάνει χώρα κάποιο συμβάν. Ανάλογα με το είδος του γεγονότος (π.χ. κοσμικό, πολιτικό, κοινωνικό) προβάλλεται και από ανάλογη εκπομπή. Άλλες κύριες πηγές ειδήσεων των δημοσιογράφων είναι τα πρακτορεία ειδήσεων –τοπικά και διεθνή-, το Internet, οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις τύπου και οι ειδήσεις που προέρχονται από προσωπική έρευνα του δημοσιογράφου.
Ø      Το συμβάν μαθαίνεται από τους δημοσιογράφους ή από τους «ανταποκριτές» (ρεπόρτερ μόνιμα εγκατεστημένοι έξω από υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και κόμματα. Επίσης, υπάρχουν και πολεμικοί ανταποκριτές που στέλνουν πληροφορίες κατευθείαν από το πεδίο της μάχης). Αυτοί ετοιμάζουν τα κατάλληλα μηχανήματα και οδεύουν προς τον τόπο του γεγονότος.
Ø      Κάμερα και δημοσιογράφος καταγράφουν τα πρώτα πλάνα και σχολιάζουν. Επίσης, προσπαθούν να πάρουν αποκλειστικές συνεντεύξεις ή πλάνα.
Ø      Η κασέτα γυρίζει στο στούντιο, όπου υποβάλλεται σε μοντάζ (Post-Production). Αποκόπτονται σκηνές και προσθέτονται εικόνες, ή διάφορα σχόλια του δημοσιογράφου με την προϋπόθεση ότι χωράνε στον προκαθορισμένο χρόνο προβολής. Ακόμα, μπορούν να προστεθούν και λόγια του ρεπόρτερ γυρισμένα στο στούντιο (τεχνική blue box). Γίνεται και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας 2D/3D Animation , Color Correction, Graphics, Effects, Υποτιτλισμός, Μεταγλώττιση, Σπικάζ, Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής
     Η τελειωμένη πλέον δουλειά , μεταγράφεται από ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ format χρειάζεται:
Από: BETACAM SP, DVCAM, DV, Mini DVCAM, Mini DV, S-VHS, VHS, DVD, SVCD, VCD, CD, Hi8, Video8, 8mm Film (βωβό ή ομιλούν), Super 8mm Film, 9,5mm Film, 16mm Film
Σε: BETACAM SP, DVCAM, DV, Mini DVCAM, Mini DV, S-VHS, VHS, DVD, SVCD, VCD, CD, MPEG1, MPEG 2, DV-Stream, Real, Windows Media, AVI Data.
Ø      Η συντακτική ομάδα του δελτίου, διαλέγει και επεξεργάζεται τα δεκάδες θέματα που έρχονται από τους ρεπόρτερ, τα γράφουν σε κείμενα, επιλέγουν τους καλεσμένους και καθορίζουν τον χρόνο παρουσίασης του κάθε θέματος. Η κασέτα είναι έτοιμη!!
Ø      Οι υπεύθυνοι προγράμματος και ο παραγωγός (χρηματοδότης) συνεδριάζουν και αποφασίζουν το πρόγραμμα και επιλέγουν τον κατάλληλο χώρο, σκηνικό και ιδέα – concept. Υπολογίζεται ο προϋπολογισμός και γίνεται η προετοιμασία – Decoupage.
Ø      Πληκτρολογούνται στον Η/Υ οι ειδήσεις που θα διαβαστούν στην εκπομπή (oto Q αν είναι ζωντανή live εκπομπή).
Ø      Στήνεται το σκηνικό από μαραγκούς και ετοιμάζονται τα μηχανήματα από ηλεκτρολόγους.
Ø      Σημαντικό έργο προσφέρουν και οι καθαριστές, οι άνθρωποι του τηλεφωνικού κέντρου κ.α.
Ø      Ενδυματολόγοι, μακιγιέζ και κομμωτές προετοιμάζουν τον παρουσιαστή.
Ø      Ο παρουσιαστής ξεκινά την εκπομπή και παρουσιάζει την επικαιρότητα και τα θέματα προς προβολή. Τον συνοδεύουν και άλλοι όπως ο αθλητικός παρουσιαστής και ο παρουσιαστής δευτερευόντων θεμάτων όπως ο παρουσιαστής του καιρού.
Ø      Οι εικονολήπτες (οπερατέρ ή κάμεραμεν-cameramen) ελέγχουν φώτα και επιλέγουν το κάδρο και την εικόνα που θα μαγνητοσκοπήσουν .
Ø      Οι βοηθοί (που είναι και συνήθως και κλάπμεν δηλαδή έχουν την κλακέτα) ελέγχουν την εικόνα και βοηθούν στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
Ø      Οι φροντιστές είναι υπεύθύνοι για την διαμόρφωση και την αλλαγή του σκηνικού μαζί με τους σκηνογράφους.
Ø      Οι σκρίπτμεν  (scriptmen)υπενθυμίζουν στους παρουσιαστές τα λόγια και τις πράξεις τους.
Ø      Ηχολήπτες και φωτιστές φροντίζουν για τον κατάλληλο ήχο και φωτισμό.
Ø      Στο χώρο ελέγχου (control) οι τεχνικοί επιλέγουν τις καλύτερες εικόνες και τις δένουν μεταξύ τους.
Ø      Μετά από τόση δουλειά εμείς παρακολουθούμε την εκπομπή.
Ø      Κατά τη διάρκεια ή μετά την εκπομπή οι διευθύνοντες του καναλιού μελετούν τα νούμερα της AGB από τα οποία καθορίζεται και το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στον επόμενο τόνο, οι ώρες θα είναι...