Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β' Λυκείου - Ας Ερευνήσουμε, σελ. 41, Ερ. 5

-Ονοματεπώνυμο & Τμήμα- 
__Γενικό Λύκειο ________
2011-2012
Εργασία Βιολογίας Α’ Τετραμήνου
Βιβλίο σελίδα -41-
 





Θέμα 5ο :
Υποθέστε ότι έχετε την ευθύνη της προετοιμασίας του φαγητού για μια κατασκήνωση και θέλετε το φαγητό να είναι υγιεινό για τους κατασκηνωτές. Θα χρησιμοποιούσατε φυτικό λάδι (π.χ. ελιάς) ή ζωικό βούτυρο; Απαντήστε, αφού ερευνήσετε το θέμα. Εξηγήστε και στους συμμαθητές σας για ποιο λόγο θα παίρνατε τη συγκεκριμένη
απόφαση.


Στην ομάδα των λιπών και ελαίων ανήκουν:
-Τα λιπίδια φυτικής προέλευσης :ελαιόλαδο ελιές σπορέλαια (π.χ. καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο) φυτικές μαργαρίνες (για επάλειψη) μαγειρικά λίπη (για το μαγείρεμα)
-Τα λιπίδια ζωικής προέλευσης: βούτυρο
-Μαγειρικά λίπη τα οποία αποτελούνται είτε από λιπίδια φυτικής προέλευσης είτε από μίγμα λιπιδίων φυτικής και ζωικής προέλευσης
Μαγιονέζα και σάλτσες για σαλάτες με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων
Ξηροί καρποί.
Στην ομάδα των λιπών και ελαίων ανήκει επίσης και:
Το αβοκάντο
-Περιέχει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.
-Έχει ψηλή θερμιδική αξία (9 Kcal/gr).
-Περιέχει λιπαρά οξέα, μερικά από τα οποία είναι απαραίτητα.

Πιο συγκεκριμένα, τα λιπίδια παρέχουν υπερδιπλάσιες θερμίδες από αυτές που περιέχουν τα άλλα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες και πρωτεΐνες).
Αυτό σημαίνει ότι θα παχύνουμε ευκολότερα εάν τρώμε συστηματικά λιπαρές τροφές σε μεγαλύτερες ποσότητες
Επειδή λοιπόν τα λίπη και τα έλαια έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και κρύβουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, έχουν αποκτήσει «κακή φήμη», παρόλο που τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν δείχνουν πόσο σημαντική τροφή είναι.
Μην ξεχνάμε όμως ότι οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώσουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας (δηλαδή θερμίδων) από εκείνες που χρειαζόμαστε, θα προκαλέσει αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Επίσης, τα λιπίδια ανήκουν στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε τροφές από αυτή την ομάδα τροφίμων, με πρώτη προτίμηση το ελαιόλαδο και δεύτερη τους ξηρούς καρπούς.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα λιπίδια φυτικής προέλευσης αποτελούνται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία επιδρούν θετικά στην υγεία μας.
Αντίθετα, τα λιπίδια ζωικής προέλευσης είναι ανεπιθύμητα, επειδή αποτελούνται από κορεσμένα λιπαρά οξέα, υπεύθυνα για τις ασθένειες των αγγείων και της καρδιάς, ενώ ανεβάζουν και τη χοληστερόλη στο αίμα μας.
Ανάλογα με το είδος του λιπαρού οξέος που περιέχει το τρόφιμο που καταναλώνουμε λοιπόν, μπορούμε να προστατέψουμε ή αντίθετα να εκθέσουμε την υγεία μας σε κίνδυνο.

Τα επιθυμητά ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγρά, χωρίζονται σε:
Πολυακόρεστα που περιέχονται στα σπορέλαια, όπως καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, και στα παχιά ψάρια.
Μονοακόρεστα, που περιέχονται κυρίως στο ελαιόλαδο, στις ελιές και σε αρκετούς ξηρούς καρπούς. Επειδή τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στη χοληστερόλη και επειδή το ελαιόλαδο περιέχει εκτός από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες , θεωρείται το λιπίδιο εκείνο το οποίο πρέπει να προτιμάμε στη διατροφή μας
.Αντίθετα, συστήνεται να περιορίζουμε τα κορεσμένα λιπίδια, τα οποία έχουν στερεά μορφή και τα συναντάμε είτε στις τροφές ζωικής προέλευσης, όπως βούτυρο, τυρί, παχύ κρέας και αλλαντικά, είτε στη μαργαρίνη.

Λαμβάνοντας υπ’όψη λοιπον ολα τα παραπάνω ειναι ξεκάθαρο πιστεύω πως θα επέλεγα φυτικό λάδι αντί για βούτυρο απο ζωικό λίπος!


Βιβλιογραφία:
http://www.becel.gr/Consumer/Article.aspx?Path=Consumer%2FHealthyHeartLiving%2FEatingWell%2FGoodFatVBadFat
http://www.sintagespareas.gr/forum/8-koubenta-stin-kouzina/149320-elaiolado-i-bouturo?limit=6&start=12
http://www.diatrofimagazine.gr/v2/issues/diatrofi24.pdf
http://ischool.e-steki.gr/showthread.php?t=56393

Δεν υπάρχουν σχόλια: