Στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Ιστορία Α' Λυκείου - Πληροφορίες για την Πολιόχνη της Λήμνου

Πολιόχνη Της Λήμνου

  Η προϊστορική Πολιόχνη της Λήμνου, βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμίνια της Λήμνου. Η προϊστορική της τοποθεσία, δεν έχει καμία σχέση με τα δύο σημερινά χωριά με το ίδιο όνομα στην Λήμνο. Είναι ένας αρχαιολογικός τόπος, στην ανατολική ακτή της Λήμνου, που χτίστηκε στην αυγή της νεολιθικής περιόδου την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία θα χτιστεί χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτήρια και πιθανώς Βουλευτήριο.
  Η Πολιόχνη ήρθε στο φως από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, με επικεφαλής τον τότε διευθυντή της Ντέλα Σέτα(Della Seta) το 1930 και βασικό ανασκαφέα το βοηθό του, Bernabo Brea. Μαζί με την Τροία, που βρίσκεται στα απέναντι παράλια, είναι η πιο γνωστή ακρόπολη της 3ης χιλιετίας π.Χ. σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
  Μεταξύ άλλων στην Πολιόχνη βρέθηκε ένας θησαυρός από χρυσά κοσμήματα, που αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα εξελιγμένης χρυσοχοΐας αλλά και συσσώρευσης δύναμης και πλούτου στο νησί. Ο θησαυρός μοιάζει με τον περίφημο "Θησαυρό του Πριάμου" που βρήκε στην Τροία ο Σλήμαν και φαίνεται ότι φτιάχτηκε από το ίδιο εργαστήριο. Σήμερα ο θησαυρός της Πολιόχνης βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: